Vanaf 17 april zijn zonnepanelen met een stekker toegelaten in België. Goed nieuws voor appartementbewoners, alleen zijn draagbare zonnepanelen in heel wat appartementen niet toegestaan.

Vanaf 17 april zijn zonnepanelen met een stekker toegelaten in België. Goed nieuws voor appartementbewoners, alleen zijn draagbare zonnepanelen in heel wat appartementen niet toegestaan.
Zonnepanelen met stekker steek je gewoon in het stopcontact en zijn plug&play (lees: insteken en klaar). De groene stroom die je zo opwekt staat meteen op je eigen elektriciteitsnet. Je hoeft dus geen aanpassingen te doen in het verdeelbord van je elektrische installatie en je moet geen omvormer plaatsen. Deze zit verwerkt in de stekkerzonnepanelen zelf. In Vlaanderen mag je maximaal 800 watt aan gehomologeerde zonnepanelen plaatsen en moet je geen melding doen bij Fluvius, tenzij je geen digitale meter hebt. In Wallonië is een registratie verplicht. Je kan de zonnepanelen plaatsen waar je wilt: op je plat dak, in je tuin, op je terras of aan je balkon.
Voor appartementsbewoners is dat dus een goede zaak. Zij kunnen zo gemakkelijk zelf zonnestroom opwekken en hun elektriciteitsfactuur verlagen. Maar, in de meeste gevallen zullen appartementsbewoners geen zonnepanelen met stekker mogen plaatsen. "Zonder de beslissing van de algemene vergadering mogen stekkerzonnepanelen niet zomaar geplaatst worden. Er zijn een aantal zaken die een impact hebben op de mede-eigendom, dus dit moet voorgelegd worden aan de mede-eigenaars.”
De brandveiligheid van het gebouw kan een rol spelen bij de beslissing van de vereniging van mede-eigenaars (VME). “Vooral bij oudere gebouwen kan dat een issue zijn. De bekabeling moet zeker voldoende zijn om de zonnepanelen te kunnen aansluiten. Als maar twee van de vijftig appartementbewoners stekkerpanelen plaatsen, dan zal de impact op de bekabeling nog meevallen. Gaat het hele appartementsblok er plaatsen, dan krijg je een ander verhaal.”
Een tweede, meer gevoelig aspect is dat door stekkerpanelen de stijl en het uitzicht van het gebouw verandert. “Er zijn veel spelregels om de uniformiteit en esthetiek van een gebouw te maximaliseren. Er zijn altijd wel excessen, zoals zonnetenten in alle kleuren, kasten op het balkon of wasdraden, zeker in grote steden. Maar de meeste VME’s willen niet dat de uitstraling wijzigt. Dat kan ervoor zorgen dat je een njet krijgt om zonnepanelen met stekker te plaatsen. Tweederde van de algemene vergadering moet namelijk toestemming geven, tenzij een wijziging van de statuten vereist is.”
Keurt de VME de plaatsing van stekkerzonnepanelen wel goed, dan is er meestal een wijziging van de statuten van het gebouw nodig. “Het reglement van interne orde zal ook herbekeken worden. Vaak staat daar in dat er niets anders op je terras mag dan terrasmeubilair, dus dat moet aangepast worden.”
Los van de goedkeuring van de VME zijn er de steden en de gemeenten die eigen spelregels kunnen opleggen. “Voor zover wij weten heeft geen enkele stad of gemeente dat ondertussen gedaan. Maar ik kan me inbeelden dat zo’n stekkerzonnepanelen een stadskern met historische gebouwen niet mooier zullen maken.” Ook rijzen er andere vragen op, zoals hoe gaan de panelen verankerd worden en wat als de panelen vallen of door de wind wegwaaien? “Welke verzekering zal dan tussenkomen: die van de inboedel of de blokpolis? En moeten stekkerzonnepanelen niet opgenomen worden in het AREI?”
"Plug&play zonnepanelen zijn een goede zaak, want het aantal appartementen met collectieve zonnepanelen is in de minderheid. Maar er staan te veel vragen open. Een derde van de inwoners van ons land woont in een appartement, maar toch loopt de regelgeving achter. De regering geeft de stekkerzonnepanelen een GO, zonder eerst een duidelijk wetgevend kader te creëren.”
“De reflex om aan appartementen te denken ontbreekt. Kijk naar het renovatiemasterplan dat de verduurzaming van appartementen zal versnellen, dat is nog altijd niet verplicht. Net zoals de verplichte deelname aan het reservefonds. Ons patrimonium is zo verouderd, maar om verder te kunnen moet er eerst ingrijpend wetgevend werk gebeuren.”
Bron : Livios